Potrawy staropolskie bezustannie w modzie

Każda sztuka kulinarna znamionuje się osobistymi tradycjami, ceremoniałami i czynnościami, które wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym i kuchnia polska. To kłopotliwe, nie każdy rodzimy Polak zna się na kuchni narodowej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dość uboga oraz prosta. Znacznej większości z nas łączy się wyłącznie z pierogami (jakie są niezwykle doceniane na całym globie), schaboszczakom, mizerią oraz ziemniakami. Nic bardziej błędnego. Pierogi honoruje się za krajowe, przede wszystkim z powodu podawania ich na obszarach kraju. Ale nie bez powodu jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków i znawców kuchni lokalnej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to i tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one kojarzone zazwyczaj z Polską. Można dostać je w wyjątkowych krajowych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają bezbłędnie smak tradycyjnych pierogów ruskich czy także jakichkolwiek innych, ale gdy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam docenić ich atut. W końcu to tylko jedzenie. Jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla fanatyków oraz degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki najróżniejszych potraw, swoistych dla przeróżnych części Europy czy świata. Skupmy się jednakże powtórnie na sylwetce kuchni polskiej. Wszystkie towary i składniki używane przez wieki przez polskie kury domowe tak w rzeczywistości niewiele się zmieniły. Nie mamy tu na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film