Synonimem luksusu są dla większości hotele oferujące usługi na bardzo wysokim poziomie. Przepych są jednakże coraz mniej ostentacyjne. Luksusowość danego hotelu można scharakteryzować w sposób wysmakowany, choć dla ludzi spoza elity dyskretny. Hotel o podwyższonym standardzie musi oferować także potrawy dostosowane do każdego sposobu odżywiania.
Polecamy Hotel Amadeus w Krakowie
Dostarczająca satysfakcji wizyta w lokalu na terenie hotelu, to nie tylko smakowitość podawanego jedzenia, ale też sposób w jaki jest serwowane. Pomieszczenia wewnątrz hotelu powinny wyróżniać się dopasowaniem do indywidualnych potrzeb klientów. Tak, aby każdy dostał możliwość odnalezienia idealnego pokoju. Wykwint miejsca zobowiązuje personel do wyjątkowej troski o drobiazgi, które w odmiennych okolicznościach nie zostałyby spostrzeżone. Niewymownie ważne jest też indywidualne podejście do klienta hotelu. Dobra obsługa jest nie tylko skłonna do spełniania próśb klienta, ale też robi to z dużą dozą dyskrecji. Warto pamiętać, że ekskluzywność hotelu przejawia się nie tylko w aranżacji pokoi, ale również w jej atrybutach praktycznych. Dla zamożnych gości dbanie o wygląd zewnętrzny często pozostaje priorytetem. Z tej przyczyny luksusowy hotel powinien dawać możliwość aktywnego użytkowania czasu wolnego. Standardem wręcz są basen, sauna, korty tenisowe. Znaczna ilość placówek proponuje również usługi stadniny, pola golfowego. Istotna jest też sfera odnowy biologicznej, jaką powinien posiadać taki hotel luksusowy. Estetyka miejsca może tym sposobem nie tylko budzić zachwyt, ale i promieniować na gości.